TEVEEL SUIKER IS VERGIF!

Goedemorgen, goedenavond, goedemiddag, wanneer je het ook leest… alvast een dikke merci om het te doen. 

Je krijgt er wel iets voor terug, want ik wil je vandaag duidelijk maken wat echt gezond is.

Een stevige titel meteen voor de eerste bijdrage op mijn blog. Iets nieuws zorgt altijd wel voor wat onzekerheid, dus geef gerust feedback. Ik heb de laatste jaren boeken, podcasts en artikels verslonden over het thema voeding. Voor mij is suiker een zeer belangrijk onderwerp als je voor een gezonde levensstijl kiest. De voedingsindustrie duwt suiker gewild of ongewild door onze keel. Dus kan het gerust allemaal wat minder. 

AFKICKEN 
Producten vol toegevoegde suikers kan je best vermijden. Kies voor meer natuurlijke voeding. De eerste dagen zal het moeilijk zijn, maar eens je ervan af bent zal je echt ervaren wanneer je honger hebt i.p.v. hunkeren naar suiker. En natuurlijk mag je eens zondigen. Genieten moet ook eens kunnen en onze smaakpapillen verwennen is daar zeker een onderdeel van. 80/20 is een goeie deal. 80% van je voeding haal je uit gezonde natuurlijke bronnen en de overige 20% daar doe je mee wat je wil. Je hoeft zeker geen schuldgevoel te hebben bij die 20%. Wees gerust eens lief voor jezelf.

Voeding bevat van nature al voldoende suikers.  Vermijd daarom toegevoegde suiker. Die zit het vaakst in snacks, snoep, wit brood, witte pasta, gebakjes, zoete dranken en fruitsap.

Wist je dat fruitsap evenveel suiker bevat als frisdrank? Een stuk fruit kan perfect maar 10 stukken persen om een sapje te maken is geen goed idee. Je denkt dat fruitsap gezond is, maar het bevat simpelweg TEVEEL suiker en  veel minder vezels. Daardoor wordt het ook een snelle suiker en dat willen we net vermijden.

Natuurlijke suikers bevatten ook vezels, vitaminen en mineralen. In de volksmond heten we dat  trage suikers. De bloedsuikerspiegel gaat minder snel omhoog schieten en daardoor geven deze voedingsbronnen langer energie.

 Let op: Het is niet omdat het natuurlijke suikers zijn dat je er zoveel mag van eten als je wil. Het blijft suiker en teveel is teveel. Wanneer je die natuurlijke suikers niet verbruikt slaan die zich op als vet.

Dat willen we net niet, nietwaar?

Bij intensief sporten is het echt wel de brandstof die we nodig hebben. Maar kies ook dan de natuurlijke bronnen (zoete aardappel, pastinaak, pompoen, fruit) of volle granen (volkoren producten of habites granola). 

EIGEN ERVARING
Naast het bewust maken van wat echt gezond is met HABITES, voetbal ik ook. Dat doe ik bij de fantastische club KSV Oostkamp die uitkomt in de 2e nationale amateurreeks. 

Op trainingsdagen tijdens de week eet ik weinig koolhydraten of natuurlijke suikerbronnen. Dan haal ik mijn energie uit vetten. Op wedstrijddagen kies ik dan weer voor wat meer koolhydraten (zoete aardappel en fruit)… trage suikers dus.  Vijf  uur voor een wedstrijd neem ik mijn laatste maaltijd.  Wanneer de match begint gaat mijn energie niet meer naar het verwerken van voeding. Dan ben ik  100% klaar om te knallen. Bij intensieve inspanningen boven de anaerobe drempel (80-90% maximale hartslag) verbrandt je lichaam suiker om je spieren zuurstof te geven. In de aerobe zone (60-80% maximale hartslag) schiet je vetverbranding in gang en verbruik je vet als energiebron voor de spieren. 

Wanneer je al een beetje ervaring hebt met leven zonder suikerverslaving kan je misschien eens proberen om op een rustige dag in ketose* te gaan. (* Je lever gaat ketonen produceren die energie leveren wanneer je een kleine hoeveelheid koolhydraten inneemt. I.p.v. dat je lichaam koolhydraten verbrandt, zal het vet verbranden.)  Je leert je lichaam ketonen verbruiken als energiebron i.p.v. glucose. Dan kan je gerust nog genieten van onze lowcarb blend.

Zorg dat ervoor dat je goed voorbereidt bent wanneer je dit doet. Begin hier niet zomaar aan. 

Bij mij was het ook niet altijd zo. Ik kwam ook uit de klassieke gymschool met kip en rijst. Een overdaad aan koolhydraatrijke maaltijden voor het sporten met serieuze energiedippen als gevolg.
Je kent het wel het gevoel… ik wil een dutje doen na een maaltijd… 

Nu dus niet meer en ben ik blij dat ik kan genieten van deze voordelen:

  • minder kans op hart- en vaatziekten
  • verkleint het risico op diabetes
  • minder energiedippen
  • betere slaap

Wees dus bewust van wat je eet. Eens zondigen kan en moet, maar wees bewust van de effecten.
Onze producten zijn dusdanig samengesteld dat ze laag zijn in het suikergehalte, neem gerust een kijkje in de webshop.

Tot snel!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd