HABITES kiest kokosolie

Hey,

De vorige blog eindigde ik met de melding dat Habites bewust kiest voor kokosolie en niet voor zonnebloemolie. Vandaag leg ik je graag uit waarom ik hier zo over denk en waarom ik mijn buikgevoel volg in de productie van de granola. Zo gaat het immers bij HABITES. Alles begon met een grote passie voor gezonde voeding en die passie zetten we verder. Stap per stap, dag na dag.

De meeste voedingsproducenten gebruiken plantaardige oliën in hun bereidingen. De meest voorkomende olie is zonnebloemolie. Wanneer ik dit zie gaat er bij mij alvast een alarmbelletje af. Ik vermoed immers dat er gekozen wordt voor de goedkoopste oplossing in plaats van de gezondste. Oké, we moeten de dag van vandaag de prijs van producten die we gebruiken goed in de gaten houden, maar het allerbelangrijkste is dat de kwaliteit niet verloren gaat. En al zeker niet de gezondheid. Bij de prodcutie van onze granaola is dat laatste het allerbelangrijkste. Wij kiezen ervoor om te investeren in gezondheid!

 

ZONNEBLOEMOLIE

Zonnebloempitten zijn zeer gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen en gezonde vetten. (vezels, magnesium, zink en selenium) Maar om van de pitten olie te maken is een heus bewerkingsproces nodig. Met andere woorden… de pitten worden zwaar bewerkt vooraleer er een olie tot stand komt.  Let dus op met plantaardige oliën.

We hebben het al dikwijls gehad over de vraag of vetten eigenlijk wel gezond zijn. We moeten vetten zeker niet verafschuwen. Het is wel belangrijk dat we een goede balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren nastreven. En hier loopt het vaak mis. Veel producten (zoals zonnebloemolie) bevatten vooral omega 6 vetzuren. Wanneer de verhouding niet 50/50 is, werk je ontstekingen en ziektes in de hand. Vraag daarom gerust eens na of je verhouding klopt bij een volgende bloedafname bij de huisarts.

Producten met veel omega 3 zijn: zaden, noten (toeval of niet deze vind je deze terug in onze granola), vette vis.

Wij kiezen daarom heel bewust om kokosolie te gebruiken in onze bereidingen.

 

KOKOSOLIE

Kokosolie is een natuurlijk product dat goed tegen verhitting kan en daardoor niet vervormt tijdens het bakken. Daarnaast bevat kokosolie veel middenlange-keten vetzuren. Die zogenaamde MCT’s  worden door ons lichaam meteen opgenomen door de cellen en leveren energie. Daarnaast kunnen  ze helpen bij de controle van het lichaamsgewicht en zelfs gewichtsverlies in de hand werken omdat ze de verzadiging stimuleren. Die MCT’s worden ook omgezet in ketonen. Ketonen zijn een energiebron die ook door de hersenen gebruikt wordt en ervoor zorgt dat je vetten kan gebruiken als energiebron.

Dit betekent niet dat je liters kokosolie moet gaan gebruiken, want ze bevatten wel veel calorieën. Maar heb er geen schrik van, want goede vetten zijn wel degelijk nodig! Ze geven energie en een verzadigd gevoel (denk maar aan cravings die je wil vermijden).

Hoe dan ook… de belangrijkste boodschap is VARIATIE.  Olijfolie-kokosolie-echte boter-ghee-avocado olie… Eet van alles eens een beetje. Of grill eens af en toe, zodat je niet altijd olie hoeft toe te voegen…

Remember: kleine veranderingen maken een groot verschil!

Mijn blogs zijn geen exacte wetenschap, maar zijn wel onderbouwd met kennis en research in boeken, cursussen en artikels geschreven door dokters en deskundigen.

Gezonde groetjes,
Diego

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd