ho ho ho, yo yo yoghurt!

Yoghurt met granola. Maar welke yoghurt dan?

 

Yo yo, yoghurt dus. Ik kreeg al vaak de vraag; “Met welke yoghurt moet ik granola eten?”
Helaas is er geen sluitend antwoord op deze vraag. Het hangt immers van verschillende factoren af.

Smaak, dieet, intoleranties…

Mijn advies over voeding in het algemeen is variatie. DE POWER OF VARIATON. Hoe meer je varieert met je voeding, hoe meer verschillende voedingstoffen je binnen krijgt. Eet van alles een beetje. Maar vandaag ging ik het dus over yoghurt hebben. Hieronder de grote Vlaamse studie over yoghurt:

 

KOKOSYOGHURT

Kokosyoghurt heeft enkele potentiële voordelen, waaronder:

 1. Lactosevrij: Geschikt voor mensen die lactose-intolerant zijn, aangezien het geen zuivel bevat.
 2. Plantaardig: Ideaal voor een veganistisch dieet, omdat het wordt gemaakt van kokosmelk in

     plaats van zuivelproducten.

 1. Gezonde vetten: Kokosmelk bevat gezonde vetten, waaronder middellange-keten triglyceriden

     (MCT's), die als energiebron kunnen dienen.

 1. Probiotica: Sommige merken voegen probiotica toe, wat gunstig kan zijn voor de

     darmgezondheid.

 1. Allergievriendelijk: Minder waarschijnlijk allergische reacties te veroorzaken in vergelijking met zuivelproducten.

Hou er rekening mee dat individuele ervaringen kunnen variëren. Als je let op je voeding is het altijd goed om labels te controleren voor toegevoegde suikers of andere ingrediënten.

 

MAGERE YOGHURT

Magere yoghurt biedt verschillende voordelen voor de gezondheid. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Lage calorieën: Magere yoghurt heeft over het algemeen minder calorieën dan volle yoghurt, wat het een goede keuze maakt voor mensen die op hun gewicht letten of proberen af te vallen.
 2. Hoog eiwitgehalte: Magere yoghurt is een uitstekende bron van eiwitten, wat belangrijk is voor het opbouwen en herstellen van spieren, evenals voor een gezonde stofwisseling.
 3. Calcium: Yoghurt, ook magere yoghurt, is rijk aan calcium, wat essentieel is voor sterke botten en tanden.
 4. Probiotica: Veel soorten yoghurt, waaronder magere yoghurt, bevatten probiotica, die gunstig zijn voor de darmgezondheid en het immuunsysteem.
 5. Voedingsstoffen: Magere yoghurt levert voedingsstoffen zoals vitamine B12, vitamine D en magnesium, die allemaal belangrijk zijn voor een goede gezondheid.

 

Het is belangrijk op te merken dat sommige magere yoghurtproducten toegevoegde suikers of kunstmatige zoetstoffen kunnen bevatten. Bijgevolg is het altijd goed om het etiket te controleren. Over het algemeen kan magere yoghurt een gezonde toevoeging zijn aan een uitgebalanceerd voedingspatroon.

VOLLE YOGHURT

Volle yoghurt biedt ook verschillende voordelen voor de gezondheid. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 1. Verzadiging: Volle yoghurt bevat meer vet, wat kan helpen bij het gevoel van verzadiging en het voorkomen van overmatige honger tussen de maaltijden door.
 2. Voedingsstoffen: Het hogere vetgehalte in volle yoghurt zorgt ervoor dat in vet oplosbare vitaminen, zoals vitamine D, beter worden geabsorbeerd. Dit betekent dat volle yoghurt kan helpen bij het leveren van belangrijke voedingsstoffen aan het lichaam.
 3. Gezonde vetten: Het vet in volle yoghurt kan helpen bij de opname van in vet oplosbare vitamines en kan ook een bron zijn van gezonde vetten, zoals omega-3 vetzuren.
 4. Smaak en textuur: Voor sommige mensen biedt volle yoghurt een romigere textuur en vollere smaak in vergelijking met magere yoghurt.

 

Het is belangrijk op te merken dat volle yoghurt over het algemeen meer calorieën bevat dan magere yoghurt. Het kan bijgevolg een minder geschikte keuze zijn voor mensen die hun calorie-inname willen beperken. Het is ook belangrijk om het etiket te controleren, omdat sommige volle yoghurtproducten toegevoegde suikers of andere ingrediënten met een hoog gehalte aan toegevoegde suikers kunnen bevatten.

Zowel magere als volle yoghurt kunnen een plaats hebben in een uitgebalanceerd voedingspatroon, afhankelijk van individuele voedingsbehoeften en voorkeuren.

 

SKYR

Skyr, een IJslandse zuivelproduct dat op yoghurt lijkt, biedt verschillende voordelen voor de gezondheid. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 1. Hoog eiwitgehalte: Skyr staat bekend om zijn hoog eiwitgehalte, wat het een uitstekende keuze maakt voor mensen die hun eiwitinname willen verhogen. Eiwitten zijn essentieel voor spieropbouw, het behoud van spiermassa en een gezonde stofwisseling.
 2. Laag vetgehalte: Skyr heeft over het algemeen een laag vetgehalte, wat het een goede optie maakt voor mensen die op hun vetinname letten of hun calorie-inname willen beperken.
 3. Probiotica: Net als yoghurt bevat skyr vaak probiotica, die gunstig zijn voor de darmgezondheid en het immuunsysteem.
 4. Calcium: Skyr is een goede bron van calcium, wat belangrijk is voor sterke botten en tanden.
 5. Weinig toegevoegde suikers: Traditionele skyr heeft over het algemeen weinig toegevoegde suikers, waardoor het een gezonde keuze kan zijn voor mensen die hun suikerinname willen verminderen.
 6. Veelzijdigheid: Skyr kan op dezelfde manier worden gebruikt als yoghurt en kan worden genoten met toevoegingen zoals vers fruit, noten, zaden en honing.

 

Omdat skyr van nature eiwitrijk en laag in vet is, kan het een goede keuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar een voedzaam zuivelproduct. Het is belangrijk om de etiketten te controleren, omdat sommige commerciële skyrproducten toegevoegde suikers of kunstmatige ingrediënten kunnen bevatten.

 

SOJAYOGHURT

Sojayoghurt, gemaakt van sojamelk, biedt verschillende voordelen, vooral voor mensen die om welke reden dan ook zuivelproducten vermijden. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van sojayoghurt:

 1. Lactosevrij: Sojayoghurt is een uitstekend alternatief voor mensen met lactose-intolerantie, omdat het vrij is van lactose, het suiker dat van nature voorkomt in zuivelproducten.
 2. Plantaardige eiwitten: Sojayoghurt is rijk aan plantaardige eiwitten, wat het een goede keuze maakt voor mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, maar toch voldoende eiwitten binnen willen krijgen.
 3. Gezonde vetten: Sojayoghurt bevat meestal weinig verzadigd vet en geen cholesterol, wat het tot een gezonde keuze kan maken voor mensen die hun hart gezond willen houden.
 4. Voedingsstoffen: Sojayoghurt kan verrijkt zijn met calcium, vitamine D en andere voedingsstoffen die normaal gesproken in zuivelproducten worden aangetroffen. Dit kan helpen bij het handhaven van sterke botten en een gezond lichaam.
 5. Geschikt voor mensen met melkallergie: Voor mensen met een melkeiwitallergie kan sojayoghurt een veilig en voedzaam alternatief zijn voor zuivelproducten.
 1. Veelzijdigheid: Sojayoghurt kan worden gebruikt op dezelfde manier als gewone yoghurt en is verkrijgbaar in diverse smaken en consistenties, waardoor het een veelzijdige keuze is voor veel culinaire toepassingen.

 

Hoewel sojayoghurt veel voordelen biedt, is het belangrijk om op te merken dat niet alle sojayoghurtproducten gelijk zijn. Sommige kunnen toegevoegde suikers of andere ingrediënten bevatten die minder wenselijk zijn. Het is verstandig om de etiketten te controleren en te kiezen voor ongezoete sojayoghurt of varianten met weinig toegevoegde suikers voor de meest gezonde optie.

 

GEITENYOGHURT

Geitenyoghurt heeft verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gewone yoghurt, vooral voor mensen die moeite hebben met het verteren van koemelkproducten of die de voordelen van geitenmelkproducten willen ervaren. Hier zijn enkele van de mogelijke voordelen van geitenyoghurt:

 1. Makkelijker te verteren: Sommige mensen die moeite hebben met het verteren van koemelkeiwitten of lactose, vinden dat geitenmelkproducten, waaronder geitenyoghurt, gemakkelijker te verteren zijn. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat geitenmelk van nature licht verteerbaar is en een andere eiwitsamenstelling heeft dan koemelk.
 2. Voedzame samenstelling: Geitenyoghurt bevat eiwitten, calcium, vitamines en andere voedingsstoffen, vergelijkbaar met gewone yoghurt. Het kan een goede bron van hoogwaardige eiwitten en calcium zijn, wat essentieel is voor sterke botten en algemene gezondheid.
 3. Gezonde vetten: Geitenyoghurt bevat gezonde vetzuren en heeft meestal een hoger gehalte aan middellangeketen triglyceriden (MCT’s) dan koemelkyoghurt. MCT’s worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder een betere vetverbranding en een verminderd hongergevoel.
 4. Natuurlijke smaak: Geitenyoghurt heeft van nature een licht zoetige smaak, wat voor sommige mensen aantrekkelijk kan zijn zonder dat er extra suiker aan toegevoegd hoeft te worden.
 1. Opties voor lactosegevoeligheid: Hoewel geitenmelk van nature lactose bevat, kiezen sommige mensen met lactosegevoeligheid voor geitenyoghurt vanwege de mogelijk verbeterde verdraagbaarheid in vergelijking met koemelkproducten.

 

Het is echter belangrijk op te merken dat de voordelen van geitenyoghurt niet voor iedereen zullen gelden, en dat de individuele reactie op geitenmelkproducten kan variëren. Evenals bij alle voedingsmiddelen, kunnen persoonlijke voorkeuren en individuele gezondheidsfactoren een rol spelen bij het bepalen van de geschiktheid van geitenyoghurt in het dieet.

Persoonlijk let ik er sinds enkele maanden op minder lactose te eten. Zelf eet ik dagelijks yoghurt dus door mijn yoghurt aan te passen merk ik al een groot verschil voor mijn gevoelige darmpjes. Daardoor kies ik voor de plantaardige varianten en geitenyoghurt. Met HABITES GRANOLA uiteraard.

 

Ik hoop jullie hier weer een leuke dienst verleent te hebben door deze blog te schrijven over yoghurt.

Fijne feestdagen en tot snel!

Diego

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd