Intermittent fasting for dummies.

Zoals je misschien al weet volg ik de 16/8 levensstijl. Een vorm van intermittent fasting die grondig wordt uitgelegd in het boek 16:8 van dokter Servaas Bingé. Een aanrader.

Ik eet altijd in een blok van 8 uur. Meestal is dat tussen 12h en 20h. Voor alle duidelijkheid… ik wil deze levensstijl zeker niet promoten, want ik heb al gemerkt dat dit een gevoelig thema is. Ook onder specialisten, want die stellen dat een dieet altijd voor restricties zorgt en bijgevolg raden ze het af.

Ik kan dit bevestigen, want de eerste weken is dit inderdaad het geval. Maar eens je eraan gewoon bent, is het een levensstijl die geen beperkingen heeft. Het wordt gaandeweg een vorm van intuïtief eten. Je eet pas wanneer je echt honger krijgt i.p.v. nood hebt aan suiker. Je eet ook niet langer puur uit gewoonte of op de momenten dat het ons wordt opgelegd. Denk maar aan de pauzes die je op het werk krijgt en waarop de voedingsindustrie zijn marketing heeft aangepast om je verslaafd te maken aan zoete snacks.

Dat is voor mij ook één van de redenen waarom ik Habites doe. Ik wil zorgen voor echte voeding, die dankzij de natuurlijke grondstoffen zorgt voor duurzame energie.

Persoonlijk heb ik gemerkt dat ik smorgens in mijn ‘fast’ mentaal het scherpst ben. Dit is mijn persoonlijke ervaring, maar dit kan voor elk individu uiteraard anders zijn.
Omdat ik er vaak wel opmerkingen over krijg, wil ik graag eens wat verduidelijking geven over het INTERMITTENT FASTING. Ik heb hierbij voor jou de voor- en nadelen opgelijst:

Voordelen van intermittent fasting:

  • Gewichtsverlies: Veel mensen kiezen voor intermittent fasting vanwege de potentiële voordelen van gewichtsverlies. Door het beperken van de eettijden, kan het calorieverbruik verminderen en zal het gemakkelijker zijn om minder te eten.
  • Verbeterde insulinegevoeligheid: Sommige onderzoeken suggereren dat intermittent fasting de insulinegevoeligheid kan verbeteren, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes type 2 of insulineresistentie.
  • Verhoogde autophagie: Tijdens het vasten kan het lichaam autophagie activeren, een proces waarbij beschadigde cellen worden gerepareerd en verwijderd. Dit kan bijdragen aan celregeneratie en gezond ouder worden.
  • Verlaagd risico op chronische ziekten: Er zijn aanwijzingen dat intermittent fasting ontstekingen kan verminderen en het risico op bepaalde chronische ziekten, zoals hartziekten en kanker, kan verlagen.

Nadelen van intermittent fasting:

  • Risico op ondervoeding: Bij sommige mensen kan intermittent fasting leiden tot onvoldoende inname van voedingsstoffen, vooral als er niet gelet wordt op de kwaliteit en kwantiteit van voedselopname tijdens de eetperiodes.
  • Mogelijke onbalans in voedingsstoffen: Als er niet voldoende aandacht wordt besteed aan het maken van gezonde keuzes tijdens de eetperiodes, kan intermittent fasting leiden tot een onevenwichtige inname van voedingsstoffen.

 

  • Risico op eetbuien: Voor sommige mensen kan het beperken van eettijden leiden tot een ongezonde relatie met voedsel, resulterend in eetbuien tijdens de eetperiodes.
  • Niet geschikt voor iedereen: Intermittent fasting kan nadelige gevolgen hebben voor mensen die gevoelig zijn voor een lage bloedsuikerspiegel, zwangere vrouwen, mensen met een voorgeschiedenis van eetstoornissen en mensen met bepaalde medische aandoeningen.

 

Het is belangrijk op te merken dat de ervaringen met intermittent fasting voor iedereen anders kunnen zijn. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor iemand anders. Voordat je begint met intermittent fasting (of een ander dieetpatroon) is het verstandig om advies in te winnen bij een medisch professional of diëtist. Zij kunnen best bepalen of een welbepaald dieet geschikt is voor jouw specifieke situatie. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet tijdens de eetperiodes. Goed luisteren naar je lichaam is een must om eventuele ongewenste effecten tot een minimum te beperken.

Merci om te lezen. Hopelijk heb je weer iets bijgeleerd en tot snel!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd