Lentegroentjes
Lente
Persoonlijk hou ik van alle seizoenen, maar elk seizoen heeft uiteraard zijn charme. De lente is ongetwijfeld voor veel mensen het leukste seizoen van allemaal. Na de lange winter kijken we allemaal uit naar de eerste lentezon. De vogeltjes horen we terug fluiten en de natuur herleeft. Genieten met een grote G met de zonnebril op neus op een eerste terrasje in de zon. Love it!
Wist je dat het belangrijk is om ook te eten op het ritme van de seizoenen? Zo eet je veel meer lokale producten en koop je ze aan de beste prijs.
Ik maak voor jullie een lijstje met de lentegroentjes.
- Asperge
- Andijvie
- Groene selder
- Koolrabi
- Rabarber
- kropsla
- Komkommer
- Radijs
- Knolselder
- Prei
- Tomaat
- Artisjok
- Bloemkool
- Lente-ui
- Wortelen
- Spinazie
- Chinese kool
- Courgette
Meer dan voldoende keuze om leuke gerechten te maken met deze groentjes!
WAAROM?
In de eerste plaats moet je het doen voor jezelf! Als je groentjes volgens het seizoen eet zijn ze veel verser en van betere kwaliteit. Een ovenschotel met seizoengroenten is niet alleen lekker maar is ook nog een bom van vitaminen en mineralen. Minder bewaarmiddelen, meer smaak.
En geef toe… Vlaamse asperges met handgepelde garnaaltjes uit de Noordzee en wat tuinkruiden erover is toch ongelooflijk lekker. Veel beter wordt het toch niet?! Ik krijg het (zee)water al in mijn mond. In mijn kindertijd hielp ik mijn moeder met het pellen van de garnalen. Eén in het potje en één voor Diego. Het kind in mij zou dit nog steeds zo doen hoor.
Seizoengroenten eten is niet enkel goed voor onszelf, maar ook voor de planeet. Voedsel bepaalt meer dan 30% van onze ecologische voetafdruk. Groenten kopen die aan de andere kant van de wereld gekweekt worden, zorgt voor 3 keer meer CO2 dan Belgische groentjes en fruit verbruiken.
Daarnaast steun je ook nog onze lokale boeren. Everybody happy.
Wil je nog meer variatie in je groentjes? Vries dan je verse groentjes in en geniet ervan wanneer je het wil. Zo ben je ook zeker dat er niets aan toegevoegd is.
Feel free om je lentegerechtjes door te sturen. Je krijgt er van mij al eentje cadeau.
Ingrediënten:
knolselder – prei – lente-ui – kokosmelk – visbouillon – staartvisfilet - viskruiden – bieslook – echte boter - peper & zout).
Bereiding:
Schil de knolselder en snij in stukken. Breng het aan de kook in water met een scheutje melk tot ze gaar zijn. Schep een tasje kookvocht uit en hou dit bij. Mix de knolselder tot een gladde puree (voeg wat kookvocht bij) en kruidt af met peper en grof zout.
Bak de staartvisfilet in echte boter en kruid met peper en zout. Voeg daarna de gesneden prei toe in de pan.
Meng de prei onder de puree en giet kokosmelk in de pan waar de vis in bereid werd. Doe een lepeltje visbouillon in de kokosmelk en breng op smaak met de viskruiden.
Serveer de puree met het stukje vis erop, giet het sausje erover en werk af met wat verse bieslook.
Gezond en lekker!
ASPIRE TO INSPIRE!
Laat een reactie achter
Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd