Snelcursus suiker

Hey,

Big thanks dat je even mijn blog leest. Ik probeer je vandaag kort uit te leggen wat suiker nu precies is. Na de vorige blog waarin ik mijn overtuiging neerschreef dat teveel suiker vergif is, wil ik je vandaag ook even de theorie meegeven. Aangezien de schoolbank niet mijn favoriete plaats was, doe ik het op mijn eigen manier… in mensentaal.

Let’s go.

 

WAT IS SUIKER?
Suiker is een zoet voedingsmiddel dat behoort tot de koolhydraten. Het komt van nature voor in fruit, melk, groentjes

SOORTEN SUIKER
Suiker wordt opgedeeld in twee categorieën. Suiker uit één molecule (monosachariden) of uit twee moleculen (disachariden).

Monosachariden zijn: fructose, glucose en galactose.

Disachariden zijn: sacharose (kristalsuiker), lactose (melksuiker), maltose (moutsuiker) en trehalose (komt voor in planten).

 

Dit stukje theorie gaan we overlaten aan de intellectuelen onder ons.
Wij gaan ze verdelen in deze groepen:

  • Natuurlijke suikers: Het spreekt voor zich. Suiker dat zich van nature bevindt in fruit, groenten, melkproducten, honing, agavesiroop…
  • Geraffineerde suikers: Zodanig bewerkt dat het geen andere voedingstoffen meer bevat dan suiker… ja ook ik ben een zoetebek, een lekker taartje van de bakker af en toe. GENIETEN! De 80/20 regel, remember?

 

Let op: Het is niet omdat het natuurlijke suikers zijn dat je er zoveel mag van eten als je wil. Het blijft suiker en teveel is teveel. Bv: exotisch fruit zoals ananas… let daarmee op! Ananas bevat heel veel natuurlijke suikers en moet daarenboven nog een hele afstand afleggen voor het in je frigo ligt. Daarom laat ik dit soort fruit aan mij voorbij gaan.

 

WAT DOET SUIKER?
Als je suiker eet wordt deze opgenomen in je bloed. Natuurlijk of geraffineerd. Je bloedsuikerspiegel stijgt en als reactie hierop produceert je lichaam insuline. Dat is het signaal voor je spieren en je lever dat er suiker is. Zij openen dan bepaalde deurtjes, waardoor ze suiker kunnen opnemen. In de hedendaagse eetpatronen eten we teveel suiker waardoor heel wat welvaartziektes de kop opsteken. Daarom is het belangrijk - wanneer je in de winkelrekken rondkijkt - om ook best de verpakking eens om te draaien. Vaak is de voorkant veelbelovend tot je de voedingswaarden en ingrediënten bekijkt. Het is leuk dat heel veel mensen langer leven dan vroeger We moeten er echter voor zorgen dat we niet met chronische ziekten kampen wanneer we ouder worden.  

Suiker is één van de meest voorkomende voedingsmiddelen ter wereld en wordt gegeten door mensen van alle leeftijden. Het is een snelle energiebron. Let er maar eens op als je een kind een frisdrankje geeft. Dan gaat het kind een uurtje door het dak en wordt daarna lastig omdat het moe is. Dus pleas don’t do it! Op korte termijn zal het afleren van frisdrank drinken voor chaos zorgen maar op lange termijn zal het voor iedereen beter zijn.  En niet te vergeten, suiker is verslavend. Want het is lekker zoet en we willen er steeds meer van, waardoor we er snel teveel van eten. Te veel suiker is hoe dan ook schadelijk voor je gezondheid. Dan maar zoetstoffen denken we. Niet doen, want dat is zeker geen goede oplossing.

Het is belangrijk om te weten dat teveel suiker kan leiden tot:

  • overgewicht
  • vermoeidheid
  • darmklachten
  • obesitas
  • tandbederf
  • diabetes
  • insulineresistentie
  • bevordert de groei van kankers en tumoren

EAT LESS SUGAR, YOU’RE SWEET ENOUGH.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd